Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Икономична питка

Икономична питка

Паулина СтояноваПаулина Стоянова
Помощник Готвач
1811k6162
Икономична питка
Снимка: Силвия
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
7
"Когато питката е замесена от сърце, тя ще стане разкошна и със съвсем малко продукти"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 1 кофичка, 2% масленост
  • сода - 1 с.л
  • мая - 1 бр. суха
  • брашно - около 500 - 600 г
  • олио
  • сирене - 150 - 200 г
  • семена - микс, за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното в тавичка, изсипваме сухата мая върху него. Слагаме содата в киселото мляко, разбъркваме добре, докато шупне и го изсипваме върху брашното.

Добавяме и 8 с.л. олиото. Замесваме тесто, като не трябва да е твърдо, а съвсем леко да лепне.

Тестото го разделяме на две равни по грамаж части. Намазваме ги с олио, както и точилката. Разточваме ги по отделно на кори с дебелина около 2 см и дължина около 50-55 см.

Намазваме едната кора с олио и поръсваме със сирене, отгоре покриваме с другата кора. Навиваме ги внимателно на руло и лекичко го разтегляме.

Нарязваме ги на филии в зависимост от това колко бройки искате да са (7 или 9). Нареждаме ги в тавата и леко ги натискаме, за да ги изравним.

Оставя се да втаса на топло, докато се напълни тавата. Пече се на 160 градуса за 30-40 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: