Начин на приготвяне
Бутертестото се разточва леко, след което се поставя в предварително загрята фурна на 200 °C.
След като се изпекат, докато са още топли, се разделят на две. Понеже тестото е многолистно, разделянето става много бързо и лесно с нож през средата.
В подходящ съд на котлона слагаме 600 мл прясно мляко, маслото, захарта и ванилиите. Бъркаме, докато кипне.
В друга купа разбиваме 200 мл прясно мляко, 3 яйца и пресетите 4 с.л. брашно. Разбиват се с миксер, докато получим гладка смес. На бавна струя сипваме яйчената смес към кипналото на котлона мляко, като непрекъснато бъркаме. Кремът се вари, докато се сгъсти.
След като е готов, оставяме крема да изстине малко. Блатовете също трябва да се охладят.
Взимаме формата с отделящи се страни и слагаме първата половина от блата. Отгоре сипваме крем, после следващи блат и пак крем Наполеон, така редуваме до края.
След като сме готови, натрошаваме отгоре изпечените до златисто остатъци от бутертестото за украса. Завиваме домашната торта Наполеон с фолио и оставяме в хладилник да се охлади 4-5 часа.
Икономична тортата Наполеон е много фина, затова е добре да е във форма с отделящи се страни.