Торта Шоколадов принц Регент
Torta Čokoladni princ RegentChocolate Prinzregententorte

Торта Шоколадов принц Регент

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
7627k2k4k8
Торта Шоколадов принц Регент
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
28/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции16 парчета
"Пълното име на тортата е Торта в чест на Негово Кралско Височество Prinz regent Luitpold Карл Йозеф Вилхелм Лудвиг Вителсбах фон Байерн. Точно толкова голямо ще е и удоволствието ви, когато я опитате"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • захар - 400 г +75 г
  • вряла - 60 мл вода
  • прясно мляко - 150 мл
  • брашно - 750 г
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • ванилия - 1 капсула
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 3 бр.
  • краве масло - 180 г
  • За крема
  • прясно мляко - 700 мл
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 350 г
  • царевично нишесте - 90 г
  • натурален шоколад - 300 г черен
  • ванилия - 1 капсула
  • краве масло - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща тенджерка слагаме захарта - 400 г да се карамелизира до кафяво. Като бъркаме непрекъснато, добавяме врялата вода. Бъркаме, докато карамелът се разтвори напълно.

Брашното се пресява. Към него прибавяме бакпулвера, ванилията и солта. Към вече охладения карамел прибавяме прясното мляко.

В отделен съд разбиваме маслото с останалите 75 г захар на пухкав крем. Едно по едно прибавяме яйцата. Разбиваме хубаво. Към получения крем бавно прибавяме брашното, а после - млечно карамелената смес.

Замесваме гладко тесто (при мен остана малко от захарният сироп), което поставяме за около час в хладилника.

Тестото разделяме на осем равни части или топки. Всяка топка разточваме върху хартия за печене на тънък блат с диаметър 22 см. Разточените кори надупчваме с вилица. Печем осемте блата в предварително загрята фурна на 180 градуса.

За да приготвим крема, слагаме млякото в тенджера да заври. В отделен съд разбиваме яйцата и захарта до кремообразна смес. Към нея прибавяме ванилията и нишестето и размесваме хубаво. Когато млякото започне да ври, прибавяме разбитата яйчена смес на тънка струйка, като бъркаме непрекъснато с телена бъркалка.

Бъркането продължава до сгъстяването на крема. Към почти готовия крем прибавяме начупения натурален шоколад. Бъркаме хубаво до разтопяването на шоколада и получаване на гладък крем.Оставяме кремa да се охлади и тогава прибавяме и последната съставка - омекналото масло. Разбъркваме отново до пълно хомогенизиране.

Сглобяваме тортата, като редим първо блат, намазваме с крем, после пак блат и така до последния. Завършваме като накрая покриваме всичко с крем.

И за пълен завършек тортата може да се покрие с шоколадов ганаш приготвен от 150 г шоколад и 50 г сметана.

Това е празнична торта и украсата трябва да е празнична (което на мен не ми се отдаде) и е въпрос на собствено въображение.

И един съвет: използвайте качествени продукти. Аз направих грешка да купя обикновен черен шоколад и вкусът не се получи точно какъвто желаех. Тортата е уникална на вкус и си заслужава старанието и използването на качествени продукти.

Пълното име на тортата е Торта в чест на Негово Кралско Височество Prinz regent Luitpold Карл Йозеф Вилхелм Лудвиг Вителсбах фон Байерн. Вителсбахи - един от най-старите династии в Европа - управлявал Бавария за почти седем и половина века. А осемте блата символизират бившите осем административни окръга на Бавария.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: