Торта Шоколадов принц Регент

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Торта Шоколадов принц Регент2 / 5
28/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
16
"Пълното име на тортата е Торта в чест на Негово Кралско Височество Prinz regent Luitpold Карл Йозеф Вилхелм Лудвиг Вителсбах фон Байерн. Точно толкова голямо ще е и удоволствието ви, когато я опитате"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • захар - 400 г +75 г
  • вряла - 60 мл вода
  • прясно мляко - 150 мл
  • брашно - 750 г
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • ванилия - 1 капсула
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 3 бр.
  • краве масло - 180 г
  • За крема
  • прясно мляко - 700 мл
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 350 г
  • царевично нишесте - 90 г
  • натурален шоколад - 300 г черен
  • ванилия - 1 капсула
  • краве масло - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща тенджерка слагаме захарта - 400 г да се карамелизира до кафяво. Като бъркаме непрекъснато, добавяме врялата вода. Бъркаме, докато карамелът се разтвори напълно.

Брашното се пресява. Към него прибавяме бакпулвера, ванилията и солта. Към вече охладения карамел прибавяме прясното мляко.

В отделен съд разбиваме маслото с останалите 75 г захар на пухкав крем. Едно по едно прибавяме яйцата. Разбиваме хубаво. Към получения крем бавно прибавяме брашното, а после - млечно карамелената смес.

Замесваме гладко тесто (при мен остана малко от захарният сироп), което поставяме за около час в хладилника.

Тестото разделяме на осем равни части или топки. Всяка топка разточваме върху хартия за печене на тънък блат с диаметър 22 см. Разточените кори надупчваме с вилица. Печем осемте блата в предварително загрята фурна на 180 градуса.

За да приготвим крема, слагаме млякото в тенджера да заври. В отделен съд разбиваме яйцата и захарта до кремообразна смес. Към нея прибавяме ванилията и нишестето и размесваме хубаво. Когато млякото започне да ври, прибавяме разбитата яйчена смес на тънка струйка, като бъркаме непрекъснато с телена бъркалка.

Бъркането продължава до сгъстяването на крема. Към почти готовия крем прибавяме начупения натурален шоколад. Бъркаме хубаво до разтопяването на шоколада и получаване на гладък крем.Оставяме кремa да се охлади и тогава прибавяме и последната съставка - омекналото масло. Разбъркваме отново до пълно хомогенизиране.

Сглобяваме тортата, като редим първо блат, намазваме с крем, после пак блат и така до последния. Завършваме като накрая покриваме всичко с крем.

И за пълен завършек тортата може да се покрие с шоколадов ганаш приготвен от 150 г шоколад и 50 г сметана.

Това е празнична торта и украсата трябва да е празнична (което на мен не ми се отдаде) и е въпрос на собствено въображение.

И един съвет: използвайте качествени продукти. Аз направих грешка да купя обикновен черен шоколад и вкусът не се получи точно какъвто желаех. Тортата е уникална на вкус и си заслужава старанието и използването на качествени продукти.

Пълното име на тортата е Торта в чест на Негово Кралско Височество Prinz regent Luitpold Карл Йозеф Вилхелм Лудвиг Вителсбах фон Байерн. Вителсбах - една от най-старите династии в Европа - управлявала Бавария за почти седем и половина века. А осемте блата символизират бившите осем административни окръга на Бавария.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Направих тази трудоемка торта за рожденния ден на майка ми и резултата е невероятно вкусна торта. Вкусът на карамел и шоколад се допълват невероятно. Не подкрепям мнението обаче, че е "лека" торта. По-скоро прилича на торта "Гараш". Залях я с шоколадов ганаш и празнична украса.
Направих също леки промени, които искам да споделя. Първо в крема вместо 3 яйца, сложих 6 жълтъка. Получи ми се перфектен и гладък крем. Понеже изпечените блатове наподобяват големи бисквити реших, да ги сиропирам с карамелен сироп, и добре, че го направих, защото кремът е недостатъчен да ги "напои". Сложих също само 6 от 8те блата в тортата, защото стана достатъчно висока, а и кремът ми свърши. И накрая за шоколадовия ганаш използвах 85% шоколад, който нагарча, но много добре покрива сладостта на тортата!
20.08.2023 13:56
1
Арка
Арка
Невероятно лека и вкусна.Направо се топи в устата.
11.02.2017 00:00
marcheva14
marcheva14
Албенка, разкошна торта! Поздравления! На снимката е повече от хубава. Обичам такива богати рецепти, вероятно си го разбрала вече. Благодаря и за справката, обичам да чета кое от къде произлиза и защо така е озаглавено. Беше ми интересно да прочета.
Поздрав!
28.01.2017 19:18
1
Покажи всички подкоментари