Начин на приготвяне
В подходяща тенджерка слагаме захарта - 400 г да се карамелизира до кафяво. Като бъркаме непрекъснато, добавяме врялата вода. Бъркаме, докато карамелът се разтвори напълно.
Брашното се пресява. Към него прибавяме бакпулвера, ванилията и солта. Към вече охладения карамел прибавяме прясното мляко.
В отделен съд разбиваме маслото с останалите 75 г захар на пухкав крем. Едно по едно прибавяме яйцата. Разбиваме хубаво. Към получения крем бавно прибавяме брашното, а после - млечно карамелената смес.
Замесваме гладко тесто (при мен остана малко от захарният сироп), което поставяме за около час в хладилника.
Тестото разделяме на осем равни части или топки. Всяка топка разточваме върху хартия за печене на тънък блат с диаметър 22 см. Разточените кори надупчваме с вилица. Печем осемте блата в предварително загрята фурна на 180 градуса.
За да приготвим крема, слагаме млякото в тенджера да заври. В отделен съд разбиваме яйцата и захарта до кремообразна смес. Към нея прибавяме ванилията и нишестето и размесваме хубаво. Когато млякото започне да ври, прибавяме разбитата яйчена смес на тънка струйка, като бъркаме непрекъснато с телена бъркалка.
Бъркането продължава до сгъстяването на крема. Към почти готовия крем прибавяме начупения натурален шоколад. Бъркаме хубаво до разтопяването на шоколада и получаване на гладък крем.Оставяме кремa да се охлади и тогава прибавяме и последната съставка - омекналото масло. Разбъркваме отново до пълно хомогенизиране.
Сглобяваме тортата, като редим първо блат, намазваме с крем, после пак блат и така до последния. Завършваме като накрая покриваме всичко с крем.
И за пълен завършек тортата може да се покрие с шоколадов ганаш приготвен от 150 г шоколад и 50 г сметана.
Това е празнична торта и украсата трябва да е празнична (което на мен не ми се отдаде) и е въпрос на собствено въображение.
И един съвет: използвайте качествени продукти. Аз направих грешка да купя обикновен черен шоколад и вкусът не се получи точно какъвто желаех. Тортата е уникална на вкус и си заслужава старанието и използването на качествени продукти.
Пълното име на тортата е Торта в чест на Негово Кралско Височество Prinz regent Luitpold Карл Йозеф Вилхелм Лудвиг Вителсбах фон Байерн. Вителсбах - една от най-старите династии в Европа - управлявала Бавария за почти седем и половина века. А осемте блата символизират бившите осем административни окръга на Бавария.
Коментари
Направих също леки промени, които искам да споделя. Първо в крема вместо 3 яйца, сложих 6 жълтъка. Получи ми се перфектен и гладък крем. Понеже изпечените блатове наподобяват големи бисквити реших, да ги сиропирам с карамелен сироп, и добре, че го направих, защото кремът е недостатъчен да ги "напои". Сложих също само 6 от 8те блата в тортата, защото стана достатъчно висока, а и кремът ми свърши. И накрая за шоколадовия ганаш използвах 85% шоколад, който нагарча, но много добре покрива сладостта на тортата!
Поздрав!