Начин на приготвяне
Разбиваме яйцата на ръка заедно със захарта. Към киселото мляко прибавяме амонячната сода и содата бикарбонат. Разтопяваме кравето масло и го добавяме към сместа с киселото мляко.
Към готовата смес добавяме вече разбитите яйца и захар. Добавяме брашното и разбъркваме до получаването на меко средно меко тесто.
Готовото тесто се разточва на тънко около 1 см. Разрязваме на ленти с широчина 5 см.
За да оформим фунийките, са ни нужни формички. Намазваме формите с краве масло.
Започваме да увиваме лентите тесто около формите, като внимавате да застъпвате всяка над следващата и да се застъпват леко.
Пекат се ретро фунийките 20-30 мин на 180 °C. Оставят се да се охладят.
През това време приготвяме крема за фунийки. Загряваме млякото заедно със захарта. След завиране прибавяме разбитите жълтъци, като бъркаме постоянно. След около 5 минути добавяме предварително размитото във хладка вода брашно.
Добавяме го на тънка струйка и ускорено разбъркване, за да предотвратим образуването на бучки. Бъркаме, докато кремът се сгъсти достатъчно.
Готовите фунийки се пълнят с млечен крем, като накрая всеки край се потапя в кокос или орехи, за да се запечата.
Колкото повече престоят преди консумация, толкова по вкусни стават.
Фунийките с крем от едно време са готови.
Коментари