Начин на приготвяне
Измивате котлетите от съомга и намазвате с масло. С маслото бъдете внимателни, тъй като сьомгата е доста мазна риба. Аз лично за печене на фурна ползвам хартия за печене.
Слагам на дъното на тавата хартията и намазвам с малко масло. Подреждам рибките и отгоре също ги намазвам с масло. Поръсвам с черен пипер и девесил и между тях, може и върху тях, или под тях, слагам по два резена лимон на всяка.
Поръсвам със сух чесън или пресен, смачкан в преса, за чесън. Слагам листа преден девесил върху тях и поливам с малко бяло вино.
Можете да затворите пергамента и да печете така, а ако искате да се запече рибката отгоре, да го отворите по средата на печенето или просто да го оставите на дъното на тавата само.
Печете не повече от 20 мин. на 200-220 градуса и сервирате. Като гарнитура аз правя или пюре от картофи или задушени броколи, тъй като самият котлет е тежък поради повишеното съдържание на мазнини.
Леката гарнитура е най-добрият вариант за тази вкусна риба. Сервираме с чаша бяло вино.