Начин на приготвяне
Първо замесваме меко пухкаво тесто, като разбиваме яйцето, прибавяме млякото и маята, която предварително сме я оставили да престои с щипка сол и захар. Замесваме меко тесто, което да не лепне.
Разделяме го на четири равни части. Всяка една част разделяме на три части. Оставяме ги около половин час да престоят. Вземаме първите три, и всяка една от тях разточваме на кръг с около диаметър 20 см. И така, с останалите части правим същото.
Поставяме първите три кръгчета едно върху друго, налагаме ги, и разточваме съвсем леко. Събираме двата края, като се получава нещо като панделка, така и с другите два края, получаваме нещо като цвете - четирилистна детелина.
Правим същото и с другите. Имаме вече четири цветенца-детелинки. Започваме с първата. Във всяко едно листенце от цветчето слагаме формичка на кошничка и оформяме тестото по кошничката. Предварително намазваме формичките на кошничките отвън с олио, за да не залепне при печенето и да можем да ги извадим лесно.
Правим същото и с останалите три. Слагаме ги в алуминиеви купички, намазани и те с олио. Оставаме ги да втасат докато се надигнат добре, тестото поне да удвои размера си.
Пече се в предварително загрята фурна, на около 200 градуса. Малко преди да са готови, изваждаме ги набързо, изкарваме кошничките и прибавяме на тяхното място сирене на едното, на другото кашкавал, другите ги оставаме празни.
Трябва да се действа бързо, и отново ги вкарваме за да се изпекат докрая. Когато е готово, вадим и прибавяме лютеница в останалото празно местенце, а в другото сладко /по желание, каквото имате и харесвате/. Закуската се сервира докато е гореща. Може да си прибавите и други продукти, по желание.
Първо изяждаме солените кошнички с лютеница, кашкавал и сирене и за десерт накрая със сладко. Ако не ви допада идеята за различни продукти, може да ги направите всички със сладко или със солено.