Начин на приготвяне
В тиган с олио се запържват за кратко лукът и морковът, нарязани на ситно. Добавя се каймата и малко вода, за да може каймата да се раздроби на малки късчета равномерно.
Когато тя се запържи, се добавя ориза. Запържва се до прозрачност и се налива около 1/2 ч топла вода. Когато водата се поеме от ориза, се добавя консервата с изцеден от водата и измит в гевгир боб.
Слагат се и подправките да се запържат леко. Това е плънката.
Вземат се листата и от тях се оформя с нож тънък лист. В него се поставя по 1-2 с.л от плънката и зелевият лист се завива, като с двата странични края плънката се завива и след това то се навива на руло.
Рулата се редят в тава, в която на дъното се поставят 3-4 вилици а върху тях наредени плътно, по големи зелеви листа. Сармите се покриват отгоре също с големи зелеви листа, налива се водата и тавата се завива с фолио.
Поставят се в загрята предварително фурна на 200 г и щом ястието заври, градусите се намаляват до 180. Печенето продължава 1ч след което фолиото се маха и сармите се допичат за още 10 минути.
Може да се поднесат полети леко със сос от кисело мляко, чесън и копър или с доматен сос.