Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Сарми с кайма, ориз и зрял боб

Сарми с кайма, ориз и зрял боб

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793
Сарми с кайма, ориз и зрял боб
Снимка: Таня Левенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6
"Тоталният хит сред сармите с кисело зеле - пригответе, хапнете и оценете"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 12 бр. листа
  • олио - 4 с.л
  • кайма - 250 г смес
  • боб - 300 г червен от консерва
  • ориз - 1 ч.ч. или около 200
  • лук - 1 глава кромид
  • моркови - 1 бр.
  • вода - 2 ч.ч. или 400 мл топла
  • черен пипер
  • чубрица
  • копър - семена
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тиган с олио се запържват за кратко лукът и морковът, нарязани на ситно. Добавя се каймата и малко вода, за да може каймата да се раздроби на малки късчета равномерно.

Когато тя се запържи, се добавя ориза. Запържва се до прозрачност и се налива около 1/2 ч топла вода. Когато водата се поеме от ориза, се добавя консервата с изцеден от водата и измит в гевгир боб.

Слагат се и подправките да се запържат леко. Това е плънката.

Вземат се листата и от тях се оформя с нож тънък лист. В него се поставя по 1-2 с.л от плънката и зелевият лист се завива, като с двата странични края плънката се завива и след това то се навива на руло.

Рулата се редят в тава, в която на дъното се поставят 3-4 вилици а върху тях наредени плътно, по големи зелеви листа. Сармите се покриват отгоре също с големи зелеви листа, налива се водата и тавата се завива с фолио.

Поставят се в загрята предварително фурна на 200 г и щом ястието заври, градусите се намаляват до 180. Печенето продължава 1ч след което фолиото се маха и сармите се допичат за още 10 минути.

Може да се поднесат полети леко със сос от кисело мляко, чесън и копър или с доматен сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка: