Начин на приготвяне
Предварително трябва да си нарежем на ситно киселите краставички, шунката и печените чушки, като махаме дръжките и семките. Пресява се брашното с бакпулвера.
Яйцата трябва да са престояли на стайна температура поне около 1 час. Пускаме фурната на 170-180 градуса. Намазваме предварително тавичка със масло.
Разбираме яйцата със солта и добавяме олиото. В киселото мляко слагаме содата, за да шупне и добавяме към яйчената смес. Добавяме джоджена, шарената сол и брашното с бакпулвера, разбъркваме с миксер до получаването на гъста смес.
Добавяме киселите краставички, шунката и печените чушки, като объркваме сместа със шпатула. Изсипваме сместа в предварително намазнената тавичка и оставяме да се пече.
Фурната трябва да е на средна температура 160-170 градуса, за да не загори кексът и отвътре да остане суров. Печем за около 30 - 40 минути или до суха клечка.