Начин на приготвяне
Накиснете лещата за 30 минути, изплакнете и в нова подсолена вода и сварете до полуготовност. Почистете и нарежете чушката и лука на кубчета, а моркова и картофа настържете на едро ренде.
В подходяща тенджерка загрейте олиото и запържете първо лука, после добавете чушката и накрая моркова. Пържете 1-2 минути и след това задушете на слаб огън под капак за 5 минути.
Когато зеленчуците омекнат, добавете отцедената леща и задушете за още 5 минути. При непрекъснато бъркане добавете червения пипер, като внимавате да не загори, защото ще горчи.
Угасете с две супени лъжици доматено пюре, като не спирате да бъркате и след това на тънка струйка добавяте и виното. Допълнете тенджерата с топла вода и прибавете настъргания картоф и двете счукани скилидки чесън.
Оставете да къкри полупокрита на слаб огън, докато не изври 1/3 от соса. Когато ястието е готово, подправете със сол и черен пипер на вкус. Сервира се гореща.