Българска Добуш торта

Petya KeranovaPetya KeranovaНовак183
01/02/2017
"Дали нашата Добуш торта е по-вкусна от оригиналната. Опитайте и гласувайте за своя фаворит "
Приготвяне90 мин.
Готвене40 мин.
Общо130 мин.
Порции16
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо21 982
  • Преглеждания за месеца356
  • Преглеждания за седмицата68
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • За блатовете
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 130 мл олио
  • амонячна сода - 1 пакетче
  • сода бикарбонат - 1 щипка
  • лимонова кора - настърганата кора на 1 лимон
  • брашно - колкото поеме за омесване на тесто, достатъчно твърдо за разточване
  • За крема
  • прясно мляко - 1 л
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 7 с.л.
  • вода - 200 мл
  • яйца - 3 бр.
  • масло - 100 г
  • лимонов сок - от 1 лимон
  • За поръсване
  • орехи - 100 г смлени
  • кокосови стърготини - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази торта е съвсем различна от унгарската Добуш торта, която е световно известна, но е не по-малко вкусна. От изброените продукти омесете тесто, което разделете на 6 еднакви топки, които разточете на платки с диаметър около 25 см.

Печете ги всяка по отделно до златисто, като преди това сте ги надупчили с вилица, за да не бухнат.

Сварете крема, като кипнете млякото със захарта и към него добавяте на тънка струйка и бъркайки сместа от разтвореното във водата брашно и яйцата.

Варете на слаб огън, като не спирате да разбърквате до получаване на гъст крем. След като оттеглите от огъня прибавете в горещия крем маслото и лимоновия сок.

Започнете да сглобявате тортата, като първата платка поставите както е печена, а всички останали обратно. След всяка платка мажете с крем, като си оставите достатъчно количество за намазване на цялата торта.

Поръсете я обилно с смлени орехи смесени с кокосови стърготини. Гъбките за украсата на тортата от снимката са направени от фондан допълнително, но Вие можете да украсите Вашата торта по Ваше усмотрение или да я оставите без допълнителна декорация, както я правеха и нашите баби.

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар