Начин на приготвяне
Приготвянето на сладките прасковки е доста дълго и трудоемко занимание, така че първото нещо, което Ви е необходимо, е търпение. Замесете тесто, като разбиете яйцата със захарта до побеляване.
Към тях прибавете киселото мляко, в което сте разтворили амонячната сода, заедно с олиото и 2 к.ч. от брашното. Увийте го във фолио за свежо съхранение и го оставете в хладилника за 1 час.
След това омесете по-твърдо тесто, като добавите останалото брашно и оформете малки топчета. Имайте предвид, че ако ги направите с големината на орех, те толкова се надуват при печенето, че като ги слепите по две, ще получите праскови с реални размери.
Големите половинки обаче са по-лесни за издълбаване. Аз лично ги предпочитам по-малки. Подредете топчетата в тава, застлана с хартия за печене, и ги сложете във фурна, загрята на 180 градуса без вентилатор. Ако ги печете с въртящ въздух, ще се напукат.
Не ги препичайте, защото ще трябва да ги издълбаете, без да ги натрошите. Докато са топли, е по-добре да ги издълбавате, но едва ли ще успеете, затова подсигурете си още един чифт ръце.
Към получените при издълбаването трохи прибавете сместа от какаото, маслото, захарта и прясното мляко, която сте загрели на котлона, а после и смлените ядки и натрошените вафлички.
С получената смес започнете да пълните издълбаните половинки, слепвайте ги и ги потапяйте в разтворените сладкарски бои. Потапяйте първо в червената от едната страна (до половината), а после и в жълтата боя от другата страна и половина.
Още влажни, ги овалвайте в кристалната захар и им забучвайте по две чимширени листенца. Ако от пълнежът Ви е останал, не съжалявайте.
Моя съвет е да го оползотворите, като направите бонбони. Оформете топчета и ги оваляйте в шоколадови пръчици, стават превъзходни.
Прасковките по семейна рецепта са готови.