Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Ирански козунак

Ирански козунак

Мария ГулековаМария Гулекова
Помощник Готвач
4121k1621
Ирански козунак1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4-6 порции
"Отдалеч го донесохме и е толкова вкусен - опитайте нашия ирански козунак"

Необходими Продукти

  • масло - 6 с.л. меко
  • жълтъци - 6 бр.
  • сметана - 6 с.л.
  • мая - 70 г
  • брашно - 3 ч.ч.
  • маково семе - 1/2 с.л.
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • лимонова кора - от 1 лимон, нарязана на ситно
  • пудра захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд разбиваме маслото добре и постепенно добавяме жълтъците един по един. След това слагаме и сметаната и маята, която предварително е разтворена в малко хладка вода.

Разбъркваме добре и слагаме брашното, маковото семе, захарта и лимонената кора. Замесваме средно меко тесто и го оставяме да втаса на топло. След това го омесваме отново добре и го слагаме в намазнена форма.

Оставяме да втаса още един път и го слагаме да се пече на умерена фурна. Когато козунакът стане готов, го поръсваме с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: