Начин на приготвяне
Пъстървите се изчистват, измиват се и се поръсват със сол. Оставят се така да престоят около 30 минути. Рибата се отцежда от водата, която си е пуснала, и се подсушава с кухненска хартия. Всяка риба се овалва в брашно.
В широк тиган се загрява краве масло - една пълна супена лъжица. Пускат се да се пържат по две риби. Изпържват се за 4-5 минути от двете страни до златист цвят. За пърженето на следващите две риби добавяме още малко краве масло.
След като рибката е изпържена, в тигана се слага останалото краве масло. Пускат се филираните бадеми, добавя се магданозът, предварително накълцан.
Изпържват се за кратко, колкото да порозовеят. Оттегля се от огъня и изстискваме сока на един лимон. Посолява се със сол и се поръсва с щипка черен пипер, на вкус.
Поднасяме, като върху всяка пъстърва разпределяме от маслените бадеми. Сервира се топла. Гарнирайте по желание.
В случая тук е с ленти от китайско зеле и моркови на конци. Овкусих със сол, зехтин и оцет. А като екстра и панирани лучени шайби, чери домати, резен лимон... а може и просто една свежа зеленийка с варени картофи.
Пъстървата с бадемова поръска е уникално вкусна.