Начин на приготвяне
Да, правилно сте прочели... ще използваме червено цвекло... и ще останете възхитени от вкуса.... За целта, сваряваме цвеклото, оставяме да изстине и пасираме.
Яйцата и захарта се разбиват на пухкав крем. Шоколадът се разтопява на водна баня, оставя се да се охлади (за да не сварим яйцата) и се добавя на тънка струйка при постоянно бъркане към яйчената смес. Прибавяме олиото и пасираното цвекло.
Брашното се пресява с бакпулвера, добавят се ванилията и какаото. Добавяме към яйчената смес и внимателно разбъркваме. Избираме тавичка с диаметър 24-26 см и падащ борд, застиламе с хартия за печене, предварително намазнена. Изсипваме сместа и заглаждаме.
Ябълките обелваме, почистваме от семките с онзи уред за търбушене на пипер и режем на рингове с дебелина около 0. 5 см. Подреждаме върху сместа, като леко притискаме, така че леко да потънат и малко от сместа да излезе от вътрешното кръгче.
* Ако нямате под ръка ябълки, можете да пропуснете или да ползвате круши, например, би станало интересно, ако ги подредите като ветрило.
Слагаме сладкиша да се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 30 мин. След като е готов, поръсваме с пудра захар.....и нетърпеливо чакаме да изстине, за да си отрежем едно тъъънко парченце и да се уверим, че това непривично за сладкиш червено цвекло, наистина не се усеща, а вкусът е толкова кадифен.