Начин на приготвяне
В кладенче от пресятото брашно се сипва леко затоплената вода, захар, сол, олио и оцет и се замесва меко тесто. Разделя се на 6 части и всяка се оформя на топче. Оставят се в тавичка с поръсено брашно по дъното да почиват, покрити с кърпа около 30-40 минути.
Разточва се на тънка кора всяко топче с дебелина 2-3 мм и широчина около 25 см върху плоскост, поръсена с брашно.
Върху всяка кора се поръсва натрошено сирене и без да се стяга, се завива на руло като охлюв.
С помощта на още малко брашно охлювчетата се разточват на питка около 5-6 мм и се подреждат върху кърпа.
През времето, в което се приготвят гюзлемите, сачът се нагрява много добре на котлона, като се намазнява с олио.
Изпичаме гюзлемите върху вече добре сгорещения сач.
Докато се пекат в сача, се капва от време на време по 1 с.л. олио и се разнася с четка.
Гюзлемите се обръщат от двете страни да се изпекат за 3-4 минути.
Гюзлеми охлювчетата на сач са готови.