Начин на приготвяне
В купа за месене сипваме кисело мляко (3 с.л.), прибавяме бакпулвер, суха мая, захар, олио и брашно. Разбъркваме и наливаме леко топлата вода (1/2 ч.ч.).
Смесваме хомогенно и завиваме отгоре купата с полиетиленово фолио.
Оставяме на стайна температура за 30 минути. После сипваме към сместа пълнозърнесто брашно (1 ч.ч.), разбъркваме и постепенно, като слагаме още брашно, замесваме нелепнещо тесто, което правим на топки (6-7 бр.).
Намазваме добре с олио всяка топка тесто и завиваме с фолио за 30 минути. От всяка топка разточваме тънка кора. Намазваме с разтопено масло, смесено с олио. Наръсваме със сирене и оформяме правоъгълни или квадратни банички.
Оставяме гюзлеметата върху хартия за печене, намазана с олио и отгоре всяка баничка намазваме с масло.
Когато са готови всички банички, изпичаме от двете страни в тиган, като разточваме леко всяка баничка преди печене.