Начин на приготвяне
Включвате фурната на 200 градуса.
Срежете стръковете праз на две, нарежете дебелата част на ситно.
В тава сипвате олиото и поставяте на котлона да се загрее. Добавяте ситно нарязания праз и запържвате, докато поомекне.
Прибавяте измития ориз и доматите и оставяте да покъкри за 4-5 минути.
Заливате с 4 ч.ч. топла вода и добавяте 1 с.л. зеленчукова подправка, поръсвате с целина и черен пипер, посолявате малко, защото и маслините съдържат доста сол.
Поставете ястието в фурната, а през това време нарежете тънката част на праза на парчета 2-3 см. Десет минути след поставянето ѝ, извадете тавата, наредете парчетата праз и маслините, притиснете ги с пръсти да потънат в полусварения ориз.
Връщате ястието във фурната и запичате до готовност на ориза на фурна, а празът трябва да е златист отгоре.
Оризът с праз и маслини на фурна е готов.