Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на Фурна»Ориз с праз и маслини на фурна

Ориз с праз и маслини на фурна

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Ориз с праз и маслини на фурна4 / 4
17/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Перфектното постно ястие, което може да бъде поднесено и на Бъдни вечер"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 ч.ч.
  • маслини - 200 г
  • праз - 2 бр.
  • домати - 1 к.ч. консерва
  • олио - 150 мл
  • зеленчукова подправка - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • целина - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Включвате фурната на 200 градуса.

Срежете стръковете праз на две, нарежете дебелата част на ситно.

В тава сипвате олиото и поставяте на котлона да се загрее. Добавяте ситно нарязания праз и запържвате, докато поомекне.

Прибавяте измития ориз и доматите и оставяте да покъкри за 4-5 минути.

Заливате с 4 ч.ч. топла вода и добавяте 1 с.л. зеленчукова подправка, поръсвате с целина и черен пипер, посолявате малко, защото и маслините съдържат доста сол.

Поставете ястието в фурната, а през това време нарежете тънката част на праза на парчета 2-3 см. Десет минути след поставянето ѝ, извадете тавата, наредете парчетата праз и маслините, притиснете ги с пръсти да потънат в полусварения ориз.

Връщате ястието във фурната и запичате до готовност на ориза на фурна, а празът трябва да е златист отгоре.

Оризът с праз и маслини на фурна е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: