Бабините кюфтета с бял сос

darittdarittНовак3367
19/12/2018
"Първо ще целунем ръка на баба, че ни научи да правим толкова вкусни кюфтенца, а след това ще ви покажем как да ги направите и вие "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
106 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо720 985
  • Преглеждания за месеца11342
  • Преглеждания за седмицата1793
  • Коментирана12 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена106

Необходими Съставки

* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Смесваме каймата с лука и магданоза, добавяме ориза, яйцето и чубрицата и омесваме.

Оваляме кюфтетата в брашно и ги пускаме в тенджера с вряща подсолена вода. Варим до готовност.

В дълбока купа разбъркваме останалите яйца, млякото и брашното. Гребваме от бульона, в който са врели кюфтетата, и смесваме бавно, за да не се пресекат яйцата.

Връщаме соса в тенджерата при непрекъснато бъркане и оставяме да поври още 10 минути, докато се получи гъст сос.

Гарнираме със ситно нарязан магданоз.

Рейтинг

5 19
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (12)

Изпрати
Mancho Manchev
Mancho Manchev
16.07.2019 22:52
Доста хора се притесняват или не могат да се справят със соса. Истината е, че това е доста лесно и с практика се научава. Не е много по-различно от млечно-яйчен крем например.

Аз го правя така:
1. Изчаквам кюфтенцата да са готови и ги вадя почти всички, за да остане основно сосът им в тенджерата. Така не ми се пречкат при бъркането после.

2. Сместа ми - яйца, брашно и кис. мляко е в сравнително голяма и дълбока салатена чиния. Започвам да смесвам горещия сос със сместа. Черпак по черпак като винаги разбърквате веднага. По принцип се препоръчва яйца и кис. мляко да са със стайна температура, но мен ме мързи и забравям да ги вадя по-рано, а и не е нужно с повече внимание.

3. Смесвам почти всичкия сос със сместа! Т.е. пълня чинията и проверявам цялата смес (сос+яйца, мляко брашно) да се е сгорещила

4. Изливам обратно вече белият сос в тенджерата и на среден котлон разбърквам постоянно. Под постоянно се има предвид ПОСТОЯННО! Не оставяте нещата на самотек - брашното загаря, може да се пресекат яйцата и т.н. 10тина минути са достатъчни за брашното да сгъсти сместа.

Това е. Моля ви не смесвайте в охладен сос смес с яйца и брашно. Първо за айцата няма достатъчно температура за пастьоризация и второ не е особено полезно да ядете сурово брашно.

Надявам се да съм помогнал.
0
0
Anna Antonova
Anna Antonova
27.06.2019 16:54
Едва ли, ако бях спазвала точните указания забавянето соса, щеше да се получи. Чета повечето коментари, че им се е получило страхотно и не ми се вярва, защото когато правих тази рецепта за 1ви път и спазих всички указания, сосът ми се пресече. Този път охладих преди да смеся и се получи.
0
0
Mancho Manchev
Mancho Manchev
16.07.2019 22:41
Вижте моят коментар за насоки.
0
0
Anna Antonova
Anna Antonova
27.06.2019 16:55
*за соса
0
0
Милена Асенова
Не успях да се справя. Пресякох соса... Някой може ли да ми каже как изравнявате температурите и има ли някаква "тънкост", с която може да се избегне пресичане ?
1
0
Anna Antonova
Anna Antonova
27.06.2019 16:56
Като се охлади бульона преди да се смеси с киселото мляко.
0
0