Начин на приготвяне
Пресявате брашното и активирате маята, като отделяте една част от топлото мляко в купичка с 1 супена лъжица захар и малко брашно.
Разбивате хубаво яйцата с захарта, настъргвате на ситно ренде кората от портокала, добавяте останалото мляко и другите продукти.
Започвате да замесвате тестото, като постепенно вмъквате разтопеното масло и мас. А олиото използвате за доомесване, като разпъвате или сгъвате на плик, така няколко пъти до пълното усвояване на мазнината.
Не трябва да е твърдо, а меко и лепкаво тесто, което още при омесването образува конци. Покрийте тестото с кърпа и оставете на топло да втаса.
Разделете тестото на няколко топки и от тях оформете дълги фитили като усуквате в една посока. Можете да оформите 2 или 3 козунака - зависи какви са формите ви.
Оплетете плитка или просто усучете по три фитила. Сложете в намазнена с масло форма от фолио и оставете да втасва, след което поръсете с много орехи и кристална захар.
Печете в загрята фурна на 170 градуса до зачервяване.