Начин на приготвяне
Използва се телешко месо от буркан или предварително сварено в подсолена вода.
В голям тиган или направо в тавата, в която ще се прави мусаката, се разтопява на бавен огън маслото и се добавя олиото. Добавя се телешкото месо, нарязано на ситно. Разбърква се и се запържва добре месото.
Картофите предварително обелени, нарязани на кубчета и измити, се добавят към запърженото месо. Разбърква се често, за да не загори, докато се запържат добре и картофките.
При запържването картофите не е нужно да се зачервят, а просто да си сменят цвета на леко по-жълт. След като са добре запържени картофите и месото, се овкусява с магданоз, червен пипер и сол на вкус и цвят.
Ако сте запържвали в тиган, сега е моментът да преместите всичко в тавичка, след което всичко се залива с прясно мляко и се оставя във фурна на 210 градуса за 20 минути. След това се залива с кисело мляко, в което са разбити и яйцата и се оставя във фурната за още 10 минути.