Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Великденска пита

Великденска пита

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
Великденска пита3 / 3
26/03/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
1 бр.
"Друго си е да хапвате печено агнешко с вкусна пухкава пита"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 брой + 1 белтък
  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • масло - 1 с.л. краве
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - 500 г
  • мая - 1 ч.л. хлебна
  • за плънката
  • масло - 100 г
  • сирене - 100 г
  • яйца - 1 жълтък за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко прясното мляко и в него разтворете маята заедно с 1 с.л. захар. Щом маята се активизира, добавете към нея киселото мляко, яйцето + 1 белтък, маслото, солта и с брашното замесете гладко тесто. Оставете тестото добре да втаса на топло.

От него заделете малка част за оформяне на кръста и странична украса. От останалото тесто оформете 1 по-голяма топка за средата и няколко по-малки, които трябва да наредите около голямата топка в намазнената тава.

Всяка топка леко разточете, намажете с разтопено масло, поръсете с малко сирене и отново оформете топката. От заделеното тесто оформете 1 по-голяма и 1 по-малка лента, няколко малки топки и направете украса върху голямата топка посредата.

Така приготвената пита оставете отново да втаса. Намажете я с разбития с малко вода жълтък и сложете да се изпече в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
54
44
31
21
10
Дай твоята оценка: