Разкошен вит тутманик

Карина ТрендафиловаКарина Трендафилова
Помощник Готвач
113
1k
583
375
1
12/02/2017
"Побързайте да се снимате с него, че докато се обърнете и вече са го излапали половината "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
20 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 353
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена20

Необходими Съставки

  • брашно - около 700 мл
  • вода - 200 мл топла (1 ч.ч.)
  • мая - 1/2 кубче
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • брашно - за разточването
  • За плънката
  • яйца - 4 бр.
  • сирене - 200 г
  • мас - 200 мл (1ч.ч.) - може да замести с олио или масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтваряме маята в топлата вода. Прибавяме останалите продукти - сол, захар, олио и оцет, разбъркваме. Постепенно започваме да прибавяме към тази смес пресятото брашно.

Бъркаме и замесваме тесто. Оставаме го да втаса на топло, за около 1 час, задължително е покрито с кърпа, за да не хване кора.

Разбиваме яйцата и добавяме натрошеното сирене, оставаме единия жълтък за намазване. След като тестото е втасало, го разделяме на три еднакви топки. Разточваме всяка, като поръсваме с брашно отдолу, където ще точим и отгоре. Получава се не много тънка кора с дебелина около 3-4 мм.

Върху всяка кора поръсваме от разтопената мас с лъжица. После ръсим и от яйчената смес със сиренето. Така навиваме кората, а после я усукваме.

Както е усукана кората, поставяме в намазнена и набрашнена тава. Навиваме корите като охлюв. Пак оставаме да втаса на топло, покриваме тутманика с кърпа. Когато втаса, мажем с разбит жълтък.

Слагаме да печем на леко загрята фурна на 150 градуса за около 40 минути, за по-сигурно проверяваме с клечка дали е изпечен.

Топлия тутманик вадим и мажем с масло отгоре и покриваме с кърпа. Да ви е сладко!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар