Начин на приготвяне
Изчистваме шарана от люспите и вътрешностите и го измиваме много добре. Посоляваме го и го натриваме с половината лимон. Оставяме да престои така около 2 часа.
През това време приготвяме плънката, като в 2/3 от олиото задушаваме нарязаните лук, гъби, морков и шунка. След като сместа изстине, добавяме предварително накиснатата и изцедена в млякото филия хляб. Разбъркваме добре и добавяме черния пипер и девесила.
С така приготвената плънка напълваме шарана, зашиваме го и поставяме в тавичка. Добавяме виното, малко вода и останалото олио. Печем в умерена фурна около 90 мин, като обръщаме шарана, за да се запече от двете страни.
Когато е готов, го поръсваме с наситнен магданоз и резени лимон.