Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пълнен шаран»Печен шаран с плънка

Печен шаран с плънка

Мария ГулековаМария Гулекова
Помощник Готвач
4121k1621
Печен шаран с плънка2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6
"Пълненият шаран на фурна е неостаряваща класика, опитайте и ще разберете защо"

Необходими Продукти

  • шаран - 1 бр.
  • кромид лук - 2 глави
  • морков - 1 бр.
  • хляб - 1 филия
  • прясно мляко - 100 мл.
  • гъби - 1 к.ч.
  • шунка - 150 г
  • девесил
  • черен пипер
  • сол
  • лимон - 1 бр.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • олио - 5 с.л.
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистваме шарана от люспите и вътрешностите и го измиваме много добре. Посоляваме го и го натриваме с половината лимон. Оставяме да престои така около 2 часа.

През това време приготвяме плънката, като в 2/3 от олиото задушаваме нарязаните лук, гъби, морков и шунка. След като сместа изстине, добавяме предварително накиснатата и изцедена в млякото филия хляб. Разбъркваме добре и добавяме черния пипер и девесила.

С така приготвената плънка напълваме шарана, зашиваме го и поставяме в тавичка. Добавяме виното, малко вода и останалото олио. Печем в умерена фурна около 90 мин, като обръщаме шарана, за да се запече от двете страни.

Когато е готов, го поръсваме с наситнен магданоз и резени лимон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: