Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса; Тавичка - среден размер
Гъбите се измиват или по-скоро се избърсват с длани. Пънчетата се отстраняват. Всяка гъба се подсушава в домакинска хартия и от двете ѝ страни.
В касерола се стопява маслото с пресован чесън. С четка се минава от горната и долна страна на всяка гъба. Нареждат се в тавичката. На мястото на пънчето се поставя разрязано парче от доматите, парче Моцарела. Посолява се. Пече се докато се разтопи сиренето, около 15 мин.Изваждат се от фурната и се заливат на струйка с глазура.
Глазура:
В касерола се изсипва балсамикото заедно със захарта. Оставя се на умерен огън при разбъркване, докато лъжицата оставя следа по дъното, за около 8-10 мин.
Сосът трябва да е гъст с приятен тъмно кафяво-карамелен цвят и на вкус е сладко-кисел със силен аромат. Залива се всяка пълнена гъба на тънка струйка.
Гъбите Капрезе са много вкусни!
Обяснения: Гъбата Портобело, (Portobello) е голяма плоска и месеста кафява гъба. Като цяло има минимални до несъществуващи вкусови разлики с обикновената култивирана печурка. Вариациите в названието като: Американска печурка, Портобелина, Бейби белои и т.н. означават просто млади гъби от вида.
В магазинната мрежа понякога има такава гъба, Портобело, но в момента не намерих и ползвах Кралска печурка, която е по-голяма по размер, но спокойно може да се ползва голяма нашенска печурка.