Начин на приготвяне
Разбиваме с миксер яйцата и кристалната захар, докато получим плътна светла смес. Прибавяме какао и бакпулвер. Отново с миксера разбиваме хомогенно.
Към сместа прибавяме брашното и пакетче ванилия. Разбъркваме с шпатула или на бавните обороти на миксера. Полученото тесто изсипваме в тавичка, покрита с хартия за печене, намазана леко с мазнина.
Печем в загрята на 180 градуса фурна. Проверяваме с клечка кога е изпечен блатът. Изваждаме готовия блат и оставяме да се охлажда върху скаричка.
Разбиваме сладкарската сметана на твърд сняг. Приготвяме сироп, като в тенджерка слагаме да се карамелизира захар (5 с.л. ). Когато получим карамел, дръпваме съда от котлона и много внимателно наливаме при карамела топла вода (1 ч.ч.) и капваме няколко капки течна есенция ром.
Слагаме тенджерката отново на котлона, да се разтопи карамела във водата и да се получи сироп. Охладеният блат, нарязваме на по-малки блатове, според порциите пастички.
Сиропираме с приготвения сироп и слепваме блатовете с разбита сладкарска сметана. Украсяваме със захарни фигурки сърчица и от разтопената на водна баня какаова глазура смесена с малко краве масло, правим сърчица и надписи (върху хартия за печене и после като засъхне глазурата, лесно се отделят от хартията), с които също украсяваме пастичките.