Начин на приготвяне
Първо си направете сиропа от захарта и водата, прибавете настърганата лимонова кора и разбърквате непрекъснато, за да се стопи захарта. От момента на завирането сиропът да поври още 5-6 минути. Тогава се прибавят ванилията и лимоновият сок. Сиропът трябва да е студен, когато се изпече сладкишът.
И пристъпваме към него. Брашното се пресява със сито и се прибавя бакпулверът. Прави се кладенче в брашното и в него се изсипват затопленото кисело мляко, олиото, яйцето и солта. Замесва се меко тесто.
Оставя се да отпочине 10-15 минути. После тестото се разрязва на две парчета. Всяко се разточва много тънко и се реже на ленти, широки 1 сантиметър. С пръст всяка лентичка се навива на охлювче, но не много голямо, за да може да се изпече лесно. Пекат се в намазана с олио тава в предварително загрята фурна на горно и долно печене на 230 градуса за 15 - 20 минути.
В студения сироп се пускат едно по едно горещите охлювчетата и се изваждат. Нареждат се в по-дълбок съд. Останалият сироп се излива върху тях. До сутринта охлювчетата са го поели – ако все още са останали.