Начин на приготвяне
В топлото прясно мляко се разтваря захарта и маята. Прибавят се 4-5 супени лъжици брашно и се оставя да се активира маята.
Към шупналата смес се прибавят олиото, солта и постепенно брашното. Замесва се меко но незалепващо тесто. Оставя се да втаса /да удвои обема си/.
Втасалото тесто се разделя на две равни части. Всяка от които се разточва на тънка кора с дебелина около 3 милиметра. Реже се на 16 части /през центъра/.
Във всяка една в широката част се поставя желаната плънка, леко се затварят краищата/за да не изтече плънката/ и се завива на кифлички. Готовите кифлички се подреждат в тава, постлана с хартия за печене, и се оставят да втасат.
Втасалите кифлички се мажат с разбития жълтък и се поставят в предварително загрята фурна на 190 градуса до готовност.
Чудните пухкави кифлички са готови.