Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Чудни пухкави кифлички

Чудни пухкави кифлички

Dora GrozevaDora Grozeva
Помощник Готвач
1071k4232
Чудни пухкави кифлички
Снимка: Dora Grozeva
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"И са чудни, и са пухкави, и просто няма как да не ги приготвите и опитате"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл топло
  • захар - 3 с.л.
  • мая - 1 кубче
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 200 мл
  • брашно - за меко нелепнещо тесто.
  • за плънка
  • сирене
  • мармалад
  • шоколад
  • халва
  • жълтък - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлото прясно мляко се разтваря захарта и маята. Прибавят се 4-5 супени лъжици брашно и се оставя да се активира маята.

Към шупналата смес се прибавят олиото, солта и постепенно брашното. Замесва се меко но незалепващо тесто. Оставя се да втаса /да удвои обема си/.

Втасалото тесто се разделя на две равни части. Всяка от които се разточва на тънка кора с дебелина около 3 милиметра. Реже се на 16 части /през центъра/.

Във всяка една в широката част се поставя желаната плънка, леко се затварят краищата/за да не изтече плънката/ и се завива на кифлички. Готовите кифлички се подреждат в тава, постлана с хартия за печене, и се оставят да втасат.

Втасалите кифлички се мажат с разбития жълтък и се поставят в предварително загрята фурна на 190 градуса до готовност.

Чудните пухкави кифлички са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: