Начин на приготвяне
Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Пиперът се почиства от семките и се нарязва на ситно. Празът се реже на ситно.
В касерола се слага около 100 мл олио. Когато се сгорещи, празът се изсипва, посолява се малко и се задушава. Добавя се нарязаният пипер, разбърква се. Прибавя се каймата.
Разбърква се добре, така че каймата да се натроши. Поръсва се с малко черен и червен пипер, чубрица, разбърква се и когато си е променила цвета, т.е е почти готова, се сваля от огъня.
Подходяща тава се намазнява, картофите се подреждат на дъното, отгоре се изсипва каймата и се заглажда, за да е равномерно навсякъде. Върху нея подреждаме нарязаната на колелца тиквичка.
Посоляваме леко, наръсваме с универсална подправка за картофи и куркума, слагаме водата и виното и печем мусаката в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.
Приготвяме заливката за мусаката по следния начин - разбиваме яйцата с киселото мляко, слагаме малко червен пипер и сол и изливаме половината от сместа. Връщаме отново във фурната, докато стегне заливката.
Към останалата заливка се добавя настъргания кашкавал и малко куркума и заливаме отново. Печем до готовност.
Мусаката с дивечова кайма е много вкусна.