Начин на приготвяне
Приготвяне на блата: Яйцата се разбиват със захарта на пухкава маса. Содата се слага в киселото мляко и се добавя към сместа, като продължаваме да бием на по-бавни обороти на миксера. Постепенно се добавят олиото, медът, бакпулверът и подправките и бъркаме, докато се получи гладка смес. Изсипваме я във форма със свалящи се бордове с диаметър 22- 23 см, на която сме застлали дъното с намазнена хартия за печене.
Пече се на два етапа - първо на 200 градуса за 10 минути, а след това на 170 градуса за 15 минути. Много е важно фурната да не се отваря по време на печенето, защото блатът спада и ще се наложи да се пече втори. Когато печенето приключи, фурната се изключва, но не се отваря и блата се оставя вътре за още 10 минути. Едва след това се вади и се охлажда върху решетка. Когато е напълно изстинал се вади от формата и се разрязва внимателно на две.
За сладкото от манго: Мангото се обелва, почиства се костилката, нарязва се на малки парченца и се слага в тенджерка. Засипва се със захарта и се вари. Когато сместа заври се оставя на умерен огън за 15 минути. След това се отделя и се оставя да изстине напълно. Вари се на още два пъти за по 10- 15 минути. След последното изключване се добавя лъжичка лимонов сок, разбърква се и се оставя напълно да изстине.
За сиропа: Захарта се залива с водата и се вари, докато се разтвори. След като изключим огъня се добавя ромът, разбърква се и се оставя да се охлади.
За шоколадовия мус: Първо смесваме заквасената сметана с течния шоколад и бъркаме, докато се хомогенизира. След това разбиваме сладкарската сметана и я добавяме към сместа и отново разбъркваме. Накрая заливаме с няколко лъжици вода желатина, само да го покрие и оставяме да набъбне. Внимателно го загряваме да се втечни, добавяме към крема и отново разбъркваме. Цялото бъркане е с шпатула. Оставяме 10-15 минути в хладилника, за да започне леко да стяга.
Сглобяване на тортата:
Върху тортената чиния или поставка слагаме рингове за торта, които или трябва да са сантиметър-два по- големи от блата на тортата или първо трябва да си направим кръг от картон с по- малък диаметър и да изрежем блатовете по него. Аз нямам такива рингове, затова използвах борда на тортената форма без дъното, който поставих в чинията. Направих си кръг от картон с диаметър 20 см и изрязах двата блата по него. Целта е, когато сглобяваме тортата да изливаме спокойно муса, така той ще отива отстрани и после няма да ни се налага да измазваме тортата отстрани.
Поставя се единият блат в ринга, като гледаме да го центрираме, така че отвсякъде да остава равно празно разстояние, сиропираме добре блата, слагаме по-голямата част от сладкото от манго като си оставяме малко за украса. Щедро изсипваме половината от крема, за да се излее отстрани на блата, заравняваме и поставяме втория блат. Сиропираме и него и изсипваме останалата част от муса, отново заравняваме внимателно и оставяме тортата за една вечер да престои в хладилника, за да може хубаво да стегне.
На другата сутрин си приготвяме ганаша, като загряваме сметаната почти до завиране, но внимаваме да не кипне, за да не се пресече. Слагаме вътре маслото и натрошения шоколад и оставяме за пет-шест минути да се разтопи шоколада. След това с шпатула внимателно бъркаме до получаването на хубав и гладък ганаш. Оставяме още няколко минути да се поохлади. През това време с тънък и навлажнен нож минаваме между тортата и ринга, отваряме внимателно ринга и сме готови за заливане.
Поставяме тортата на решетка, заливаме с ганаша, така че да я облее от всякъде. Може и просто да я полеете и да оставите ганаша да се стече небрежно без да покрива тортата отвсякъде отстрани. След това я оставяте, за да започне да стяга. Пред това време си приготвяте украса- в моя случай разбих 100 мл сладкарска сметана и я добавих към останалия ганаш. Сложих в поша и украсих отгоре. Към украсата сложих и малко сладко от манго и поръсих със смлян шамфъстък.
Както се вижда не се справих много добре с поша, но тортата е уникално вкусна и си заслужава целия този труд, особено ако имате повод да почерпите.
Рецептата за блата е взаимствана от блога Ароматно в кулата на вещицата с някои съвсем леки промени и то основно в подправките, но всичко останало е мое хрумване. За тези, които ще се престрашат да я направят- Бон апети!