gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Орехова Торта»Торта с орехи, чия и ленено семе

Торта с орехи, чия и ленено семе

Паулина СтояноваПаулина Стоянова
Помощник Готвач
1811k6196932
Торта с орехи, чия и ленено семе
Снимка: Паулина Стоянова
1 / 9
21/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
95 мин.
Порции
12
"Само за протокола - добавянето на чия към тортите ги прави не само по-полезни, но и значително вкусни. Прилагаме и най-вкусното доказателство за това"

Необходими Продукти

  • За блат
  • яйца - 4 бр.
  • кафява захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч пълнозърнесто
  • ленено семе - ½ ч.ч. смляно
  • чия - 2 с.л.
  • орехи - ½ ч.ч. смляни или накълцани
  • овесени ядки - 3 с.л. едри
  • бакпулвер - 2 бр.
  • олио - ½ ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • За крема и глазурата
  • сирене - 700 г Дунавия
  • пудра захар - 1 ч.ч
  • сладкарска сметана - 500 г
  • лимони - кората от 1 бр.
  • шоколад - 1 бр.
  • банани - 2 бр.
  • За сиропа
  • вода - 1 ½ ч.ч.
  • кафява захар - 1 ½ ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тортата е ароматна благодарение на лимоновата кора, балансирана откъм сладост, а благодарение на орехите, овесените ядки и лененоно семе е и по-здравословна.

Необходим е един блат, който ще разделим на три с нож или конец, затова формата трябва да кръгла и 24 см в диаметър. Приготвяме блата, като яйцата и захарта разбиваме до получаването на пухкава консистенция. Добавяме останалите мокри съставки - олиото и прясното мляко, които разбиваме с миксера.

Ако сте си купили ленено семе на цели зърна, можете да си го смелите с кафемелачка, както аз направих. Пресяваме пълнозърнестото брашно с бакпулвера, отгоре пресяваме лененото семе, като това което остане в ситото го сипваме и него върху пресятото брашно.

Накълцваме с нож орехите на средно едри парчета. Изсипваме пресятите продукти в яйчената смес и бъркаме до получаването на гъста смес, добавяме орехите, чията и овесените ядки, разбъркваме добре с шпатулка и изсипваме в кръглата форма за печене, която предварително сме намазнили със зехтин или олио.

Печем на по-ниска температура, за да може да се вдигне достатъчно блатът и да се изпече отвътре (160-170 градуса за 40 минути). Блатът не трябва да е суров или глетав, ако е изпечен правилно. След като изпечем блата, ще е подходящ да се нареже на три не много тънки блата.

Правим сиропа, като слагаме водата да заври и добавяме захарта, бъркаме докато се сгъсти. След това режем изстиналия блат на три части, като използваме нож или конец, аз го разрязах с дълъг нож. Сиропираме блатовете много добре, за да омекнат, тъй като са доста плътни. Сиропът трябва да ви стигне за трите блата.

Оставяме ги да поемат сиропа добре и през това време правим крема. Разбиваме сметаната на сняг, в друг съд разбиваме сиренето, пудрата захар и кората от един лимон. Трябва да наподобява плътна текстура без бучки. Добавяме към сметаната и бъркаме с шпатула, целта е сместа да остане пухкава, използваме шпатула точно поради тази причина. Нарязват се бананите на кръгчета.

Поставяме блат в чиния за торта или какъвто съд имате, мажете със пухкавата бяла смес около 2-3 см дебелина, нареждате отгоре единия банан. Слагате средния блат, мажете с крема, нареждате другия банан. След като поставите последния блат, много хубаво се намазва цялата торта с крема, аз ползвах шпатула и лъжица. Целта не ми беше да е перфектно гладка, напротив исках да е малко по-разчупена.

Декорира се с настърган на ренде 2/3 шоколад, като другата част я нарязвате с нож, за да станат пръчици и да се декорира отстрани. В средата аз сложих настърган лимон. След като направите тортата е добре да я оставите няколко часа, за да поемат блатовете и от самия крем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: