Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Содена питка на четири ката

Содена питка на четири ката

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Содена питка на четири ката
Снимка: Даниела Русева
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Содените питки не стават пухкави като тези с мая, но имат такъв неподправен чар и вкусен аромат, че винаги с удоволствие ги приготвяме и хапваме"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 - 600 г
  • кисело мляко - 1 ч.ч. (високомаслено)
  • прясно мляко - 1 к.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 3 - 4 ч.л.
  • сода за хляб - 1 ч.л. равна
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • лимонов сок - 1 - 2 с.л.
  • зехтин - 1 с.л. (в тестото)
  • зехтин - още 4 - 5 с.л. за поръсване между листата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В кладенче от пресятото брашно сипете млякото и чукнете яйцето.

Угасете содата и бакпулвера заедно с лимоновия сок. Добавете ги към брашното, след това сипете захарта и солта и замесете меко тесто. Оставете да си почине около половин час.

Разделете тестото на четири топчета. Всяка част се разточете с големина на тортена тавичка върху набрашнена повърхност.

Застелете хартия за печене по дъното на тортената тавичка и поръсете с малко зехтин.

Сложете в тавичката първия разточен лист и поръсете със зехтин. Разточете по същия начин и поставете един върху друг следващите три листа, като напръскате със зехтин между тях.

Украсете питката по желание. Аз маркирах цветя с формичка за сладки. Намажете цветята с жълтък и по тях ръснете с микс от семена.

Изпечете питката в загрята фурна на 180 градуса, докато се зачерви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: