Начин на приготвяне
Брашното се пресява и се оформя на кладенче. В него сипваме млякото, добавяме яйцата и бакпулвера заедно със содата, които сме угасили с лимонов сок. Прибавя се захарта и солта, разбъркваме, като постепенно се поема брашното. Замесва се меко тесто и го оставяме да почива около 10-15 минути.
Готовото тесто леко се намаслява със зехтин, след което с ръце се разтегля на дълъг фитил. Нарязва се на осем парчета, а от всяко от тях се оформя топче, като си намазняваме ръцете в зехтин.
По дъното на тавичка, широка около 30 см, разнасяме 1 с.л. разтопена свинска мас.
Намазняваме плота със зехтин и разточваме всяко топче с намазнена точилка. Правим ги с диаметър, каквато е големината на тавичката.
Поставяме в тавата първия лист. Поръсваме с разтопена мас и сирене, а отгоре редим следващия лист и повтаряме процедурата.
Така се редуват листите до края.
Отгоре последният лист се напръсква с топена свинска мас, а след това се нарязва на квадрати и по желание може да се наръси с маково семе.
Содената питка се пече на 180 градуса, докато се зачерви.
Малко преди да се извади от фурната, околовръст може да се поръси леко с червен пипер, което придава допълнително вкус.
Содената питка на осем пласта е готова.