Начин на приготвяне
Картофите се почистват, нарязват и сваряват в подсолена вода. Докато котлона извършва дейността с варенето, се заемете с кълцането на зеленчуците.
Нарежете зелето на тънки ленти и го оставете да се отцеди. Лука се почиства и се нарязва на тънки жулиени. Бекона и чушката се режат на малки кубчета.
Запържете лука и бекона за кратко, докато кухнята Ви заухае прекрасен аромат, а цветът е бронзово кафяв. Добавете и нарязаната чушка.
Овкусете със сол, червен и черен пипер. Прибавете към сместа отцедените картофи. Върнете на котлона, като прибавите и брашното. Разбъркайте. Настържете кашкавала и го добавете. Отново разбъркайте, оставете за кратко, докато кашкавала се разтопи и снемете от огъня.
В подходяща тавичка, оформете дъното и стените на пая с две трети от тестото. Намазнете добре.
На дъното се изсипва половината от зелето, което е предварително разбъркано с яйцата, овкусено е със сол и пипер. Отгоре изсипваме картофената смес, а върху тях - останалата част от зелето с яйца.
От останалата част тесто оформяме капак по желание.
Печете във фурна на 180 градуса, до готовност. Малко преди да е готов се намазва с едно яйце, настъргва се кашкавал и се връща да се дозапече.