Начин на приготвяне
Не знам за Вас, но на мен този обикновен на външен вид и елементарен за някои десерт ми е любим... Толкова, че дори сега, пишейки рецептата, устата ми се пълни със слюнка.
Другото хубаво е, че можете да ползвате каквито имате продукти или да оползотворите някои останали от предишен сладкиш. Да направите скаличките с различни вкусове - със сладко от череши, например. Стават невероятни. Експериментирайте!
За направата на тестото смесваме смлените в чопър бисквити и ядки с мекото масло и разтопения шоколад. Добавете захар на вкус, настърганата портокалова кора и разбира се, лъжица-две любим алкохол. Обичам да ползвам вишнoвка, тъй като е много ароматна и придава много интересен вкус.
Замесваме си хубаво, меко, но не лепнещо тесто, от което лесно оформяме скаличките на ръка. Нареждаме в поднос и пъхаме в хладилника да се стегнат за около половин час.
Готовите скалички заливаме с шоколадов ганаш, приготвен от сметаната и шоколад. За целта загряваме на котлона сметаната. Махаме от огъня и прибавяме начупения шоколад, разбъркваме, докато получим хубава хомогенна шоколадова смес.
Изстискваме малко портокалов сок и слагаме 1-2 с.л. Заливаме скаличките и прибираме отново в хладилника, за да стегне ганаша.