Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Маслен хляб

Маслен хляб

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878213021
Маслен хляб3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Формата няма значение, ароматът е онова, което ще ви грабне и ще ви накара да се размечтаете за поне още едно парче"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч. (от 200 мл)
  • мая - 1/2 кубче жива
  • захар - 1 с.л.
  • прясно мляко - 190 мл
  • масло - 30 г
  • сол - щипка
  • масло - 30 г за прорезите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активизираме маята по стандартния начин - затопляме леко млякото, прибавяме захарта и маята.

В купата пресяваме брашното и солта. Прибавяме шупналата мая и започваме да замесваме тесто. Когато тестото започне да се оформя, прибавяме маслото (на стайна температура). Получаваме едно меко, нелепнещо и еластично тесто. Поставяме в намаслена тавичка и оставям да втаса на топло за около 20 минути.

Когато тестото е удвоило обема си, го изваждаме от купата, премесваме го за кратко и внимателно го оформяме като правоъгълник.

Започваме да навивам от единия край към средата и от другия край към средата, като накрая притискаме краищата.

Обръщам с ръбчето надолу и поставям върху хартия за печене в тавата, в която ще печем.

* Моят правоъгълник стана малко кръгъл, може би защото се стараех да го сложа в кръглата си форма, в която пека хляб.

Поръсваме с брашно и оставям на топло, за да втаса за още поне 15-20 минути.

Преди да го пъхнем да се пече, правим прорези по дължина с остър нож, в които слагаме парченца от маслото. Печем хляба на силна фурна, около 200 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка: