Начин на приготвяне
Активизираме маята по стандартния начин - затопляме леко млякото, прибавяме захарта и маята.
В купата пресяваме брашното и солта. Прибавяме шупналата мая и започваме да замесваме тесто. Когато тестото започне да се оформя, прибавяме маслото (на стайна температура). Получаваме едно меко, нелепнещо и еластично тесто. Поставяме в намаслена тавичка и оставям да втаса на топло за около 20 минути.
Когато тестото е удвоило обема си, го изваждаме от купата, премесваме го за кратко и внимателно го оформяме като правоъгълник.
Започваме да навивам от единия край към средата и от другия край към средата, като накрая притискаме краищата.
Обръщам с ръбчето надолу и поставям върху хартия за печене в тавата, в която ще печем.
* Моят правоъгълник стана малко кръгъл, може би защото се стараех да го сложа в кръглата си форма, в която пека хляб.
Поръсваме с брашно и оставям на топло, за да втаса за още поне 15-20 минути.
Преди да го пъхнем да се пече, правим прорези по дължина с остър нож, в които слагаме парченца от маслото. Печем хляба на силна фурна, около 200 градуса.