Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Понички»Печени понички с ванилов крем

Печени понички с ванилов крем

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878143024921
Печени понички с ванилов крем
Снимка: Елена Стойчовска
1 / 3
02/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
9
"Поничките не са просто сладки, а начин на живот, а цялата философия може да разберете в тази подробна рецепта"

Необходими Продукти

  • За поничките
  • брашно - 1 1/2 ч.ч.
  • захар - 1/4 ч.ч.
  • сол - щипка
  • мая - 1/2 кубче
  • мляко - 2/3 ч.ч. затоплено
  • зехтин - 3 с.л.
  • жълтъци - 2 бр.
  • ванилия - 2
  • За овалване
  • масло - 1 - 2 с.л.
  • пудра захар - 1/3 ч.ч.
  • глазура
  • сметана - 2 - 3 с.л.
  • черен шоколад - 50 - 70
  • Крем пълнеж
  • прясно мляко - 350 мл
  • жълтъци - 2 бр.
  • царевично нишесте - 2 с.л.
  • захар - 4 с.л.
  • лимонова кора
  • ванилия - 1 prahè
  • масло - 50 г
  • орехи - 50 г печени и млени
  • сок от лимон - 1 с.л.
  • индийско орехче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Полски понички....ммм... ароматът, който се носи в полските пекарни, е просто несравним... липсва ми... Поничките са едни от любимите ми тестени десерти. Да, калорични са, тежки са, но са тооолкова ароматни и вкусни. Особено полските.

И тъй като не съм привърженик на седенето до котлона, пържейки каквото и да било, предпочитам да го изпека - по-здравословно е, по-бързо е, а и смея да твърдя, че е и също толкова вкусно. Затова реших, че ще си намеря рецепта и за печени понички.

Уханието, което се разнасяше в кухнята ми, беше несравнимо. В един момент си мислех, че отстрани приличам на гладна котка – седейки пред фурната, преглъщайки и чакайки.Нямах търпение да се изпекат. Но стига съм се обяснявала, да Ви представя рецептата все пак.

Тъй като кремът трябва да се охлади, е хубаво да започнем първо с неговата направа.

Разбира се, може да заложите на готов ванилов крем, който да приготвите според указанията на опковката. Аз бих препоръчала да подправите с индийско орехче, настъргана кора от лимон и 2 с.л. лимонов сок – крема става много ароматен и с интересен привкус.

Другият варинат е да си направите домашен ванилов крем. Правим го по следния начин:

В касерола слагаме млякото и поставяме на котлона. Добавяме захарта, ванилията, лимоновата кора и лимоновия сок. В купа смесваме жълтъците с царевичното нишесте, прибавяме и една-две супени лъжици прясно мляко, разбъркваме, за да хомогенизираме сместа.

Когато млякото заври, прибавяме яйчената смес на тънка струйка, при непрекъснато бъркане с телена бъркалка. Не спираме да бъркаме. Кремът ще започне да се сгъстява и му трябват само няколко минути, докато е напълно готов. Махаме от огъня и прибавяме индийското орехче, маслото и ядките. Оставяме го на страна да изстине. Можете дори да го приберете в хладилника.

Захващаме се с тестото за поничките. В купичка смесваме леко затопленото мляко, захарта, една супена лъжица от брашното и маята и оставяме на топло да шупне. В друг съд пресяваме останалото брашно и добавяме към него солта и ванилията, а след това и надигналата се мая. Разбъркваме, прибавяйки след това жълтъците и зехтина.

Започваме да месим, ще получим меко, по-скоро лепнещо тесто. Прехвърляме тестото върху набрашнен плот. Продължаваме да месим, добавяме още брашно, така че да се получи хубаво, меко и вече нелепнещо тесто. Слагаме го в купа и го оставяме на топло, покрито с кърпа, да се надигне.

*Аз винаги когато меся и нещото трябва да втасва, използвам фурната – пускам я на 40 градуса, слагам купата с тестото, покрита с кърпа и чакам, докато видя, че тестото издува кърпата. Въобразила съм си, най-вероятно, че във фурната тестото бухва повече.

След като тестото ни е втасало и е увеличило обема си поне два пъти, разточваме тестото на дебела кора, около 1 см и изрязваме кръгове с помощта на ринг или чаша. В зависимост от диаметъра на ринга (гърлото на чашата) ще получите около 9-15 понички.

Оставяме ги на топло да се надигнат още малко – при мен, връщам ги във фурната.

След това ги пъхаме да се пекат в предварително загрята на около 190 градуса фурна за около 10-15 минути или до получаването на хубав светло-кафяв цвят.

Трябва да ги оваляме, докато са още топли. За целта разтопете маслото и сипете захарта в плоска чинии. Топвайте поничката леко в маслото, а след това я овалвайте в пудрата захар.

След това с помощта на шприц пълним поничките с крем.

*Втората тава понички бяха разполовявани с нож и обилно намазвани с крем. Реших, че в шприцованите няма достатъчно крем...Алчнотия...

Ако желаете, можете да им направите шоколадова глазура. Приготвяме я по стандартния начин – разтопяваме шоколада на водна баня, прибавяме сметаната и разбъркваме.

Печените понички с ванилов крем са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: