Начин на приготвяне
В малко затоплено прясно мляко се разтваря маята с 1 с.л. захар и 3-4 с.л. брашно. Оставя се да се активира маята.
Яйцата се разбиват със захарта, прибавя се ванилията.
Към активиралата се смес с маята се прибавя яйчената смес, после останалото мляко, мазнината и накрая - брашното със солта. Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса.
Втасалото тесто се разделя на две части. Всяка част се разделя по на топчици колкото яйце. От топките се правят фитили, леко се усукват и се навиват на охлюв.
Подреждат се в тава, постлана с хартия, и се оставят за половин час на топло.
Мажат се с разбито яйце с 2 с.л. прясно мляко и 2 с.л. олио.
Поръсват се с мак и се пекат на 200 градуса, до хубав апетитен загар.