Начин на приготвяне
В купа се смесват брашното, бакпулверът, нарязаното на кубчета студено масло, пудрата захар и солта. Претрива се с ръце, за да се получат маслени трохи. Добавят се 2 с.л. вода и се замесва тесто.
Разточва се върху пергаментова хартия, изрязва се с метална форма и заедно с хартията се поставя в хладилник за около 10 минути. След това се пече в загрята фурна на 160 градуса с вентилатор за около 40 минути. После се охлажда.
Кравето масло и захарта за карамела се загряват на слаб огън. Когато започне да се карамелизира, се добавят фъстъченото масло и кондензираното мляко. Бърка се до получаването на гъста хомогенна смес.
Съдът се сваля от огънят и се добавят обелените фъстъци. Сместа се оставя да се охлади леко.
Блатът се поставя във форма и се залива с карамела.
Шоколадът се разтопява на водна баня и се разпределя отгоре. Поръсва се със стритата в хаванче хималайска сол.
Кексът се охлажда в хладилник и се нарязва на парчета.