Домашен селски хляб

05/03/2017
"По хрупкавата коричка ще познаете, че това е най-вкусният домашен хляб на света "
Приготвяне40 мин.
Готвене50 мин.
Общо90 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо90 876
  • Преглеждания за месеца4266
  • Преглеждания за седмицата673
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

  • мая - 1 кубче прясна /42 г/ или 2 пакетчета суха
  • брашно - 700 - 800 г
  • вода - 450 мл топла
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлата вода разтваряме маята заедно с лъжичката захар и малко брашно и оставяме да шупне.

В отделен съд пресяваме брашното заедно със солта, правим кладенче и слагаме шупналата мая.

Замесваме меко еластично тесто, което слагаме в набрашнена купа, за да втаса.

Когато тестото почти удвои обема си, го премесваме, оформяме като топка и поставяме в намазнена и набрашнена тава, в която ще печем, за да втаса още веднъж.

След като тестото отново удвои обема си, непосредствено преди да сложим да се пече, с помощта на остър нож се правят няколко разреза. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, на дъното на която сме сложили съд с вряща вода около 50 минути.

Ако не харесвате хрупкавата коричка, която се получава, може преди да да сложите хляба да се пече, да го намажете с малко кисело мляко.

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Елица Кръстева
Благодаря за рецептата! Аз разделих тестото на 3 малки хлебчета. Следващия път ще е на 2,за да е по-лесно печенето. Пекох 50 мин и леко едното хлебче в края ми стана с по-препечена коричка, но може би е от фурната. Цялата къща ухае на уют и дом! Препоръчвам :)
0
0
Martin Mitkov Mateev
Martin Mitkov Mateev
14.05.2019 05:29
Във колко вода се разтваря маята.ако е за двама човека можели да намаля продуктите на половина?
0
0
Елица Кръстева
Аз размих маята в 50 мл. топла вода, а после в брашното добавих още 400 мл. Препоръчвам да се направи цялата доза, после може да се съхранява в платена торба или в найлон и в хладилника.
0
0
Vesela Pandurova
Vesela Pandurova
20.01.2019 17:34
Тази рецепта дали става за хлебопекарна
0
0
Антоанета Димитрова
Може да опитате и в хлебопекарна, но аз бих намалила всички продукти наполовина и бих използвала суха мая.
1
0