Домашен селски хляб

05/03/2017
"По хрупкавата коричка ще познаете, че това е най-вкусният домашен хляб на света"
Приготвяне40 мин.
Готвене50 мин.
Общо90 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
48 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо342 541
  • Преглеждания за месеца6560
  • Преглеждания за седмицата586
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена48

Необходими Съставки

  • мая - 1 кубче прясна /42 г/ или 2 пакетчета суха
  • брашно - 700 - 800 г
  • вода - 450 мл топла
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлата вода разтваряме маята заедно с лъжичката захар и малко брашно и оставяме да шупне.

В отделен съд пресяваме брашното заедно със солта, правим кладенче и слагаме шупналата мая.

Замесваме меко еластично тесто, което слагаме в набрашнена купа, за да втаса.

Когато тестото почти удвои обема си, го премесваме, оформяме като топка и поставяме в намазнена и набрашнена тава, в която ще печем, за да втаса още веднъж.

След като тестото отново удвои обема си, непосредствено преди да сложим да се пече, с помощта на остър нож се правят няколко разреза. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, на дъното на която сме сложили съд с вряща вода около 50 минути.

Ако не харесвате хрупкавата коричка, която се получава, може преди да да сложите хляба да се пече, да го намажете с малко кисело мляко.

Рейтинг

5 20
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Grace404
Grace404
24.01.2021 20:25
Антоанета, много благодаря за рецептата. За първи път опитах да пека хляб. Получи се страхотно. Аз направих, като за начало, с половината количество и със суха мая, тъй-като в момента нямах жива. Резултатът е един и същ - супер. :)
0
0
Потребител#257726
Благодаря за споделената рецепта- тя вече е в любими ?
Невероятно вкусен хляб се получи!
0
0
Petkoyy
Petkoyy
07.03.2020 19:32
Здравейте, можете ли да ми кажете за колко време трябва да удвои обема си. Аз го чакам вече 30 мин и не мърда
0
0