Начин на приготвяне
Приготвяне на блата:
Отделете жълтъците и ги разбийте с миксер с половината от захарта, докато избледнеят. Отделно разбийте белтъците с щипка сол и като станат на сняг прибавете другата 1/2 захар. Продължете да разбивате още малко до образуване на твърди връхчета.
В друга купа смесете смлените орехи с бакпулвера, галетата и ванилията и разбъркайте. Прибавете към разбитите жълтъци по малко от белтъците и от сухата смес, като ги редувате и разбъркайте с шпатула, НЕ С МИКСЕР.
Разделете полученото тесто на две и изпечете два блата върху хартия за печене, в тортена тавичка с диаметър 26 см. Загрейте предварително фурната на 170 градуса. Всеки блат печете 25 минути.
Приготвяне на крема:
Разбийте сиренето маскарпоне с миксера. Разбъркайте с лъжица много добре кондензираното мляко, като изтегляте нагоре да омекне и го прибавете към крема маскарпоне. Разбъркайте с лопатка, докато сместа се уеднакви.
Приготвяне на ганаша:
Прави се, когато тортата ще се залива. Разтопете на водна баня шоколада, заедно с останалите продукти до гладка консистенция.
Приготвяне на кроканта:
Сипете в малко тиганче захарта с една лъжица вода и сложете на огъня, като бъркате да стане на хубав карамел. Сипете орехите, разбъркайте, а после изсипете на дъската за хляб върху хартия за печене. Когато изстинат се начукват. За да стане по-лесно, можете да ги натрошите в найлонов плик, между два листа хартия за печене, така няма да се разпиляват.
Приготвяне на захарната украса:
Кипнете на огъня 50 мл вода с 30 г краве масло. Прибавете брашното и бъркайте, а щом стане гъсто тесто отдръпнете от огъня. Когато пареното тесто изстине добавяйте към него постепенно от предварително пресятата пудра захар с нишестето и ванилията.
От полученото захарно тесто аз направих бели малки розички. Оставят се да съхнат на стайна температура. За повечко блясък, ако тортата е за Празник, преди да се сложат върху тортата, розичките могат да изглеждат по-сияйни, ако с мека четка за рисуване минете по тях със суха седефена сладкарска боя на прах. За листенца на розите, оцветете с какао, а ако стане гъсто, може да се разреди с капки прясно мляко.
Сглобяване на тортата:
Напръскайте първия блат с няколко лъжици от сиропа - мляко с коняк. Сложете крем, като преди това отделете малко количество за покриване на тортата отвън. Поставете втория блат, сиропирайте отново и завършете с останалия крем, като покриете цялата торта. Отстрани тортата облепете с крокант.
Оставете тортата за два часа в хладилник, а след това залейте с ганаш. Отново я приберете за един час в хладилника. Вече може да украсите тортата със захарните розички.
Коментари