Начин на приготвяне
В по-широка тенджера загрейте 1 литър вода и прибавете лука, целината, моркова, дафиновия лист, бахара и сока от лимон.
Наредете измитите и почистени пъстърви цели в специален съд за готвене на пара, който се поставя върху тенджерата.
Ако нямате такъв съд, може да импровизирате с подходящ размер гевгир или метално сито. Захлупете и задушавайте рибата докато стане крехка.
Наредете рибите в четири порционни чинии. Поръсете ги със сол, черен пипер и наситнения чесън. В тиган загрейте маслото и с него залейте рибите.
Накрая поръсете със ситно нарязания магданоз и сервирайте задушената риба със зелена салата и резенчета лимон.
Пъстървата, задушена на пара е много вкусна.