Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Осмомартенска пита на цветя

Осмомартенска пита на цветя

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793
Осмомартенска пита на цветя
Снимка: Таня Левенова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
7
"Когато сте получавали цял ден цветя и пожелания, как да не почерпите всички с тази пухкава пита за празника за жените"

Необходими Продукти

  • брашно - около 900 г
  • яйца - 2 бр. (само белтъците в тестото, жълтъците за намазване отгоре)
  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 100 мл
  • кисело мляко - 4 с.л. с връх
  • мая - 11 - 12 г суха
  • олио - 6 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От тези продукти, с добавяне на постепенно пресятото брашно, омесвам средно меко тесто.

В тестото добавям 3 с.л олио, като към края на месенето добавям останалото.

Омесенето тесто оставям да втаса за около 20-30 минути на топло и покрито. Когато е готово го разделям на 2 топки - едната по-голяма, другата на половината на първата.

От голямата топка оформям 4 равни топки. Всяка една разточвам на елипса с дебелина около 1/2 см.

Намазвам я с олио и я завивам на руло. С ножица отгоре режа на около см, на равни части, но не докрай.

Оформям на геврек и внимателно подреждам полученото цвете в тавата, застлана с хартия за печене. В средата слагам малка топка.

Така правя и с другите три топки. От по малката част на тестото, точа кора -изрязвам с кръгла форма кръгчета и по 3 ги навивам едно под друго.

Режа получената розичка на 2 и подреждам около цветчетата. Оформената пита, покрита, оставям да втаса за 20 мин. Пека на 180 градуса до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: