Начин на приготвяне
Фурна - 200 градуса.
Ползва се плоска тава, покрита с хартия за печене и поръсена с царевично брашно.
Работи се с миксер.
В купата на миксера се изсипват всички сухи продукти. На ниска скорост се добавят водата, айранът и мазнината. Замесва се тесто, докато се отдели от стените на купата, да се оформи хубава топка.
Сваля се тестото от купата и се прехвърля в леко намаслена купа и се оставя да втаса, като се покрива с фолио. След това време с ръце се оформя селски хляб, поставя се върху хартията, поръсена с царевично брашно, покрива се и се оставя отново да втаса за около 40-45 мин.
Фурната се загрява предварително за около 30 мин. на дъното с купичка вода.
Преди да се вкара оформеният хляб, с остро ножче леко се минава, за да се направят няколко разреза върху тестото.
Пече се на 200 градуса за около 15 мин. и на 180 градуса за около 20-25 мин. За да се провери дали е готов хлябът, още във фурната се повдига и ако е лек, означава, че е добре изпечен.
Селският царевичен хляб е готов.