Начин на приготвяне
Патладжаните се измиват и обелват, след което се нарязват на кръгчета или по дължина, но на половинки. Посоляват се със сол и се оставят за около 30 минути да си пуснат черната вода.
После се отцеждат и всяко парче се овалва в брашно. Така набрашнени, патладжаните се подреждат в една паница. Брашното полепва и при пържене не загаря, а и струва ми се, че по този начин поема по-малко олио.
Докато патладжаните престояват посолени, чушките се нарязват на кръгчета и се изпържват в сгорещено олио. Отделят се в една паница.
След пиперките в същото олио се изпържват патладжаните от двете страни и те се отделят в друг съд. Докато патладжанът се пържи, в това време червените домати се обелват от люспицата и се накълцват на кубчета.
В сух тиган се запича чесън, нарязан на шайбички. Сипват се доматите към чесъна, без да се слага олио, тъй като патладжанът е поел достатъчно. Доматите се поръсват със захар, стрито пилешко бульонче, риган, черен пипер и се оставят да къкрят за известно време, докато поомекнат и сосът се посгъсти. Накрая се прибавя накълцания магданоз и се разбърква.
В малка тавичка /моята беше с диаметър 26 см/ се подреждат резенчета от половината патладжан, после от чушките и се залива с половината от доматения сос. Редуват се отново патладжан, чушки и се покрива с останалия доматен сос.
Отгоре се нареждат резенчета от моцарела. Докато подреждаме в тавичката ястието, фурната се включва да загрее на 200 градуса. Слагаме да се пече в предварително загрятата фурна за около 20 минути, или докато се запече моцарелата.
Пърженият патладжан с доматен сос на фурна се поднася топъл.